A FÜKIFA Biliárd Kupa története

1995-96

Ebben az évben lett teljesen nyitott a FÜKIFA Kupa, amint azt a versenyre invitáló hirdetmény is tanúsítja.

FÜKIFA BILIÁRD-KUPA

Szeretettel üdvözlünk minden biliárdozni szerető amatőr játékost, aki szeretné próbára tenni a tudását egy biliárdverseny keretében.

A FÜKIFA biliárd-kupa egy kizárólag amatőrök részére kiírt, évenként megrendezendő verseny. A küzdelemsorozat 8-as és 9-es játékban lesz lebonyolítva, a pool-biliárd szabályai szerint, nemzetközi méretű asztalokon.

A verseny győztese elnyeri a FÜKIFA vándorkupát, amit háromszori megszerzés esetén örökre birtokolhat.

A verseny kezdete: 1996. október 01. 14 óra
A verseny helyszíne: Újszegedi Vidámpark, biliárdterem.
A verseny nevezési határideje: 1995. szeptember 10.

Érdeklődő telefonhívásaikat szeretettel várja a

FÜKIFA BILIÁRD TÁRSULÁS
Fülöp Gyula, Kiszin Miklós, Flaisz László


Ebben az évben jelent meg először a FÜKIFA Kupa a helyi médiában, amit az alábbi kordokumentumokkal tudunk igazolni:

Szeptember 10-ig végül 29 amatőr biliárdos nevezett be, akiből 22 el is kezdte a versenyt.

A FÜKIFA KUPA Biliárd Verseny 1995-96. évi versenykiírása és szabályzata

A verseny kezdete: 1995. október 01.

A folytatás minden hétvégén.

A verseny helyszíne: Biliárd Casinó Kft. Újszeged.


1./ A versenyzők büntetőjogi felelősségük tudatában kijelentik, hogy semmilyen biliárd szakosztály vagy klub igazolt versenyzői, illetve tagjai közé nem tartoznak.

2. / A versenyzőknek szigorúan a biliárd szabálykönyvben leírtakhoz kell alkalmazkodniuk. /A biliárd játékok nemzetközi szabályai. Kiadta: Snooker Bt. Budapest, VII. Wesselényi u. 51. 1992./

3./ Külső ember, akár hivatalos, akár feleség, akár barát, a bajnokság menetébe, lebonyolításába, rendszerébe, létébe, szabályaiba nem szólhat bele!

4./ Aki nem a versenynek megfelelő állapotban jelenik meg a helyszínen /az illumináltság valamilyen foka/, akkor őt a többi versenytárs, közös megegyezéssel, arra a napra versenyből kizárhatja.

Ha a nem megfelelő állapot mindannyiukra vonatkozik, akkor természetesen a verseny arra az időre felfüggesztetik.

5./ Ha a versenyzők közül valaki nem tud a hétvégi fordulóra elmenni, azt köteles előre jelezni. Hivatalos mérkőzést ketten, vagy hárman játszhatnak. Minden lejátszott mérkőzést a versenylapra rá kell vezetni és a végén alá kell írni.

6./ A verseny lebonyolítása:

A benevezett versenyzők, sorsolás útján 4 csoportba kerülnek. A csoportokon belül, körmérkőzés formájában 14 játszmát kell játszani minden versenyzőnek, minden ellenfelével. Ez a 14 játszma hét 8-as játékból és hét 9-es játékból áll. A csoportmérkőzések végén, a megnyert játszmák függvényében kialakul egy erősorrend. Ezen sorrend alapján a négy csoport első kettő helyezettje /8 fő/ azonnal a rájátszásba kerül. A négy csoportgyőztes kiemelt helyet foglal el, ők a rájátszás első fordulójában az első, a harmadik, az ötödik és a hetedik párosba kerülnek. A többi versenyző a vigaszágra jut, ahol sorsolás útján párokat alkotnak és egyenes kieséses rendszerben eldöntik, hogy ki lesz az a 8 fő, aki szintén bejut a rájátszásba. A vigaszágon a versenyzőknek 10 játszmát kell /öt 8-as, öt 9-es/ egymás ellen játszaniuk.

A vigaszági sorsolásnál, ha valakinek nem jut pár, játék nélkül jut a rájátszásba.

Az ilyen módon rájátszásba került 16 játékos, sorsolással párokat alkot /a négy kiemelt kivételével/ és egyenes kieséses rendszerben játszanak a FÜKIFA KUPA döntőjéig. A rájátszásban a versenyzőknek 10 játszmát /5/8, 5/9/ kell játszaniuk egymás ellen. A FÜKIFA KUPA döntőjében a két bejutott versenyzőnek 14 játszmát /7/8, 7l9/ kell teljesítenie, amiket felkért bírónak kell levezetnie.

A verseny folyamán esetleg fellépő és a továbbjutást akadályozó döntetleneket el kell dönteni, a következő módon:

A játékosoknak 6 játszmát /3/8, 3/9/ kell lejátszaniuk és amennyiben ez sem hozna döntést, sorsolással kiválasztott 8-as vagy 9-es játékból kell még játszaniuk 3 játszmát.

A KUPA harmadik helyezését nem kell eldönteni.

Minden mérkőzést /csoport-, vigaszági, rájátszás, döntő/ versenylapokon kell vezetni.

A döntőt megnyerő versenyző elnyeri a FÜKIFA KUPÁT és Ő lesz az 199596. év biliárd bajnoka. A FÜKIFA KUPÁT az a versenyző nyeri el végleg, aki három évben egymás után megnyeri a kiírt versenyt.

7. / Szigorító szabályok: Ha valamelyik versenyző még a csoportmérkőzések alatt kiszáll a versenysorozatból, úgy minden lejátszott mérkőzésének az eredményét törölni kell.

Ha valamelyik versenyző a vigaszági vagy a rájátszás sorozatából száll ki, az ellenfele játék nélkül jut tovább.

Ha valamelyik játékos az előre megbeszélt időpontban nem jelenik meg, úgy őt 2 büntetőponttal kell súlytani /összesítésnél az eredményéből 2 pontot le kell vonni/.

Záradék:

Minden bajnoki mérkőzés költségét kötelezően annyi egyenlő részre kell osztani, ahányan a mérkőzésen részt vesznek /kettő, illetve három felé/. Amennyiben bármelyik versenyző gazdasági helyzete az adott versenynapon nem engedi meg, hogy a rá eső költségrészt kiegyenlítse, a többi versenyző köteles azt tudomásul venni és őt /vagy őket/ kisegíteni. A visszatérítés megegyezés szerint történik. Védőital, doppingszer használata megengedett.

Ezen kiírást, illetve szabályzatot elfogadom, magamra nézve kötelezőnek tartom.

S z e g e d , 1995. október 01.


A játékosok eredményeiket új formátumú versenylapon vezették, melyet a mai napig gyakorlatilag változtatás nélkül használunk (időközben eltelt egy évezred, úgyhogy a dátumot frissíteni kellett, de ez nekünk nem okozott Y2K-problémát ;-) )




A vigaszági mérkőzések lejátszása után kialakult a 16-os döntő mezőnye.



Az 1996. január 20-án megrendezett döntőbe Gémes Attila és Bunyevácz Miloje jutott, melyet Gémes Attila nyert 7:4, 7:1 arányban.




Az 1995/96 évi FÜKIFA KUPA végeredménye

1. Gémes Attila

2. Bunyevácz Miloje

3. Miskur Tamás

4. Sivók Zsolt

5. Mizsei Alex

6. Nagy Iván

7. Novák Szabolcs

8. Nagy Tamás

9. Németh István

10. Makalicza Gábor

11. Jóna László

12. Pál Attila

13. Flaisz László

14. Kiszin Miklós

15. Vincze Sándor

16. Pokrián Péter