A FÜKIFA Biliárd Kupa története

1994-95

A kupa történelmének második évében úgy döntöttek az alapító atyák, hogy kibővítik a kupa létszámát azzal, hogy a baráti körben nyílttá teszik a versenyt. Ezzel a kezdeti háromról ötre növekedett az induló versenyzők száma.
A verseny helyszíne is megváltozott, a törzshely a Tisza Gyöngye Biliárd Bár lett, ahol akkor az OB I-es csapat is edzett és játszott. Mivel a Tisza Gyöngye Szeged legnagyobb discójaként ismert, gyakran előfordult, hogy a szombati buli romjait még nem tudták eltakarítani, ekkor a versenyzők egy emberként átvonultak a Vidámparkba (Biliárd Casinó).
Ebben az évben a kupa már felvette a korábbi Fü-Ki-Fa Kupa elnevezés helyett a mindenki által ismert máig használatos FÜKIFA KUPA megnevezést.

A FÜKIFA KUPA Biliárd Verseny 1994-95. évi versenykiírása és szabályzata

Az 1994-95. évi kupaküzdelembe benevezett versenyzők:

Fülöp Gyula

Kiszin Miklós

Flaisz László

Vincze Sándor

Pál Attila

Helyszín- Tisza Gyöngye Biliárd Bár vagy Biliárd Casinó KFT Újszeged

Időpont- A verseny kezdete 1994. október 01. - továbbá minden hétvége.

1./ A versenyzők büntetőjogi felelősségük tudatában kijelentik, hogy semmilyen biliárd szakosztály vagy klub igazolt versenyzői, illetve tagjai közé nem tartoznak.

2./ A verseny helyszíne elsősorban a Tisza Gyöngye Biliárd Bár. Amennyiben a bár zárva van, vagy akadály esetén, a hivatalos mérkőzések az újszegedi Biliárd Casinóban folytatódnak a 14. vagy 15. asztalnál.

Ha lehetséges mindig ugyanannál az asztanál folyjanak a mérkőzések. Többségi szavazattal lehet másik asztalnál versenyezni.

3./ Mindenki a dákó és kréta kivételével a klub által adott eszközökkel játszik.

4./ A versenyzőknek szigorúan a billiárd szabálykönyvben leírtakhoz kell alkalmazkodniuk.

Amennyiben a könyv nincs jelen, hivatalos mérkőzés nem játszható.

5./ Külső ember, akár hivatalos, akár feleség, akár barát, a bajnokság menetébe, lebonyolításába, rendszerébe, létjébe, szabályaiba nem szólhat bele!

Aki nem a versenynek megfelelő állapotban jelenik meg a helyszínen (illumináltság valamilyen foka), akkor őt a többi versenytárs közös megegyezéssel arra a napra a versenyből kizárhatja.

Ha a nem megfelelő állapot mindannyiukra vonatkozik, akkor természetesen a verseny arra az időre felfüggesztetik.

6./ Ha a társulás tagjai közül valaki nem tud a hétvégi fordulóra elmenni, azt köteles előre jelezni. Hivatalos mérkőzést ketten, vagy hárman játszhatnak. Minden lejátszott mérkőzést a versenylapra rá kell vezetni és alá kell írni!

7./ A verseny lebonyolítására úgynevezett körmérkőzésben folyik.

Mindenki mindenkivel 21 azaz: huszonegy partit játszik.

Aki a legtöbb győzelmet szerzi azé a FÜKIFA Kupa, (a vándorkupa) az 1994-95. év biliárd bajnoka.

Azonos győzelem esetén 11 partis rájátszás következik az azonos győzelmet elérők között. A második és harmadik helyet is el kell dönteni!

8./ 1994. október 01-től csak hivatalos mérkőzéseket lehet játszani.

Edzés jellegű mérkőzést csak az a versenyző játszhat, aki a 84 /nyolcvannégy/ hivatalos mérkőzését lejátszotta.

Záradék

Minden bajnoki mérkőzés költségét kötelezően annyi egyenlő részre kell osztani, ahányan a mérkőzésen részt vesznek (kettő, illetve három felé). Amennyiben bármelyik versenyző gazdasági helyzete az adott versenynapon nem engedi meg, hogy a rá eső költségrészt kiegyenlítse, a többi versenyző köteles azt tudomásul venni és őt (vagy őket) kisegíteni. A visszatérítés megegyezés szerint történik.
Védőital doppingszer használata megengedett.

Ezen kiírást, illetve szabályzatot elfogadom magamra nézve kötelezőnek tartom.

S z e g e d , 1994. október 01.


1994. október 1-én el is kezdődtek a küzdelmek, melyek lefolyását ismét Flaisz "Laca" László eredményein keresztül ismerhetjük meg. Külön érdekesség a versenyről, hogy nem játszották le egymás ellen az összes mérkőzést egy időben, hanem egyszerre akár csak két partit fejeztek be. A webmester minden tényszerű alapot nélkülöző rosszindulatú feltételezése szerint ebben szerepet játszhatott akár a szabályzat 5. pontjának második és harmadik bekezdése is... ;-)


A FÜKIFA BILIÁRD-KUPA

1994-95. évi hivatalos végeredménye

1./ Pál Attila 65 győzelemmel

2./ Flaisz László 52 győzelemmel

3./ Vincze Sándor 39 győzelemmel

4./ Kiszin Miklós 35 győzelemmel

5./ Fülöp Gyula 19 győzelemmel

Szeged, 1995. április 01.


Az eredményhirdetésre és díjátadásra a Biliárd Casinóban került sor az újszegedi Vidámparkban. A versenyzőkön kívül jelen volt Laca felesége és Mihály Ferenc, a magyar biliárd válogatott akkori szövetségi kapitánya is! Ő a jelenlétén kívül azzal is emelte az esemény fényét, hogy amikor tudomást szerzett egy alkalommal a versenyről, azonnal felajánlott egy versenydákót tokostól a győztesnek, melyet Pál Attila át is vehetett tőle.